seo-optimizacija

 

Како твојот Бизнис е претставен пред Гугл?

Дали кога ќе пребараш клучен збор поврзан со твојот бизнис на Гугл излегува твој линк до твоја Веб страница?

Твојот бизнис ќе го дознаат поголем број на луѓе ако при пребарување излегуваат твои резултати. Најдобро е во резултатите од пребарувањето на луѓето да бидат линкови од твои страници, на твојот Вебсајт.

 

Замисли си ваков случај.

Во едно маало има две теретани.

И двете се одлично опремени, со голем простор за вежбање и двете имаат одлични соблекувални.

Овие две теретани се меѓусебна конкуренција.

Сопственикот на едната од нив, зависник од Фејсбук, често е на интернет и често пребарува на Гугл за справи и начин на вежбање. Често кога пребарува, ги отвора линковите што ќе излезат на првата страна на Гугл.

Тој посака и неговата теретана да излегува на првата страна на Гугл.

Се распраша во неколку агенции и започна со работа. Направи Вебсајт и цела година работеше на неа. Отвори Блог секција и креираше статии за бенефитите од вежбањето и даваше практични совети околу начинот на вежбањето.

За една година, бидејќи беше прв од теретаните што започна со интернет маркетинг, за многу клучни изрази неговиот Вебсајт излегуваше прв на Гугл.

 

 

Вториот Сопственик, не се замараше многу со интернетот.

Имаше одбивност од компјутери.

Беше по цел ден во теретаната и доволно му беше вежбањето. Поминуваше многу време со своите клиенти и беше задоволен.

 

Првиот сопственик, создаде база на свои лојални корисници и започна да ги известува за сите најнови промоции и кампањи.

Постојано се зачленуваа нови и нови членови. Луѓето го пронаоѓаа преку пребарување на Гугл.

На својот Вебсајт отвори и секција за продажба на суплементи за вежбање.

Свесноста за неговата теретана се повеќе и повеќе растеше. А за неговиот начин на вежбање и начин на исхрана се зборуваше и на социјалните мрежи.

Направи ланец на теретани низ цел град.

 

Можеш лесно да заклучиш дека во Онлајн светот првиот сопственик ќе биде порелевантен и посериозен во очите на посетителите.

При пребарување на било кој збор од полето на Фитнес, Вежбање или Теретана излегува сајтот на првиот сопственик.

Многу луѓе дознаваат за теретаната преку Гугл.

 

Како да почнам со Оптимизација

 

Ако имаш Вебсајт за твојот Бизнис, потребно е да се ангажираш за добро да котираш кај Пребарувачите.

Органските пребарувања се бесплатни посетители на твојот Вебсајт.

Посетителите на твојот Вебсајт можат да дојдат при таканаречено Органско Пребарување.

А може и со платено пребарување.

Бизнисите кои имаат голем број на Органски Пребарувања се во предност. Помалку пари ќе трошат на платени кампањи.

Оние бизниси кои излегуваат на првата страна на Гугл се порелевантни во очите на оние кои пребаруваат.

Јасно е дека со Оптимизација за Пребарувачите и повеќе резултати од твојот бизнис на првата страна на Гугл, ќе ја зголемиш свесноста за твојот Бренд.

 

Што е потребно да знаеш за Оптимизација за Пребарувачите?

 

Оптимизација треба да правиш за секоја страница која ќе ја креираш.

Што повеќе страници креираш поголема е можноста да излезеш на прва страна на Гугл за некој клучен збор или израз.

Од второто произлегува дека треба редовно да креираш содржина.

Бизнис кој има 5 страни на својот Вебсајт, помалку има шанси да излезе за некоја област на прва страна на Гугл, од бизнис кој има 1000 страни, така?

Па макар колку и да ги оптимизираш тие 5 страни.

Гугл го менува својот алгоритам редовно, прошлата година го смени неколку пати – големи измени, а којзнае колку пати помали измени.

За мерење на релевантноста на страниците Гугл зема многу работи во предвид, од наслов, мета тагови, каква е содржината, колку други сајтови покажуваат на неа, какви фотографии има итн.

Социјалните мрежи имаат големо влијание на рангот на страниците кај Гугл. Колку е споделувана некоја статија, колку е лајкувана, коментирана итн.

Разлика меѓу страница и Блог статија?

Блог статија или артикл или само статија, е ништо друго туку обична веб страна.

Кога се работи за Гугл, и обична веб страна и блог статијата се страници кои се рангираат.

Разликата не е техничка туку е концепциска. На веб страница може да има било што, додека на Блог статија се очекува дека треба да има содржина.

Начин на Оптимизација

Оптимизација за пребарувачите е цела наука. Постојано излегуваат нови совети и трикови, бидејќи е материја која се менува.

Треба да се сфати дека Гугл со најновите промени на алгоритамот, се повеќе е ориентиран кон луѓето.

Што е и нормално.

Кога пребаруваш нешто Онлајн, сакаш да излезе нај релевантната содржина, тоа што е најново и што е најточно.

Денес единствен начин да го „излажеш“ Гугл е да бидеш лидер во својата област.

Да креираш содржина која луѓето ќе сакаат да ја споделуваат, да разговараат за неа, и постојано да се навраќаат на неа.

Така ќе го зајакнеш својот бренд Оналјн, ќе станеш авторитативен и препознатлив.

Ќе го зајакнеш Бизнисот и луѓето ќе те пронаоѓаат Онлајн.

[ois skin=”2″]

Можеш да нé пронајдеш на Facebook, Twitter, G+.
[avatar user=”ivildev” align=”left”]Author Goce Stojanov

Сподели ја статијата:

Leave a comment