Празна Електронска Продавница

emptyshelfЗа да ги објаснам најдобро 2-те целини кои според мене треба да ги содржи една Електронска Продавница ќе направам споредба со Офлајн Продавница. Во секоја офлајн продавница има рафтови со производи, тоа е првата целина, додека 2-та целина е Продавачот.

Ако направиме пресликување во дигиталниот свет, би требало да ги имаме 2-те целини и во Електронската Продавница.

Што се рафтовите, а што би бил продавачот во оваа апстракција?

Продавачот во дигиталната продавница е „Содржината која ја креираме“, додека рафтовите се производите што ги внесуваме.

Секој кој креирал Електронска Продавница, дали за проба или како негов бизнис, најпрвин се среќава со софтверот кој помага за уредување на рафтовите. Тоа е „Shopping Card“ софтверот. Со негова помош, можеш лесно да ги внесеш сите производи заедно со нивните атрибути, како што се:

 • цена
 • слика за производот
 • боја
 • состав
 • големина итн.

Внесувањето го правиме во администраторскиот дел на овој софтвер, додека производите и нивната поставеност ќе ги видат сите кои ќе пристапат на електронската продавница.

Која е најпознатата електронска продавница во светот?

Мене прво ми текнува на Амазон. На Aмазон се продаваат преку 250 милиони производи. Ова мислам дека е најголемата продавница на светот.

За креирање на содржина најчесто се користат системи кои се специјализирани за оваа намена и ја олеснуваат работата со содржината. Тие системи се нарекуваат на англиски CMS (Content Management Systems), што значи Системи за менаџирање на Содржина.

Каков тип на содржина можеш да креираш?

Можеш да креираш секаков тип на содржина, најпознати типови се Текст (Статии), Слики, Видео, Звук итн. Но, на Веб има многу нови типови на содржина кои можеш да ги употребиш за:

 • да привлечеш нови клиенти
 • да ги запознаеш со своите производи
 • да ги задржиш старите клиенти
 • да ги сегментираш
 • да ги следиш во циклусот на купување

Во оваа статија можеш да прочиташ за голем број на типови на содржина кои можеш да ги употребиш за да го маркетираш својот бизнис.

E-commerce во WordPress

Со основната инсталација на WordPress не можеш да креираш продавница, нели тоа е систем за менаџирање на содржина, во мојот пример тоа би било Продавачот. Но, бидејќи WordPress е модуларен систем за него се направени многу модули или plugins, па така има и модули за креирање на продавница. Најпознат е WooCommerce.

WooCommerce е оној софтвер кој ти е потребен за да ги креираш рафтовите и да ги наредиш производите на рафтовите.

Продавница без Рафтови или со Празни рафтови

Ако влеземе во продавница каде нема рафтови, или пак, има рафтови, но истите се празни, нема што да купиме и брзо ќе излеземе. Исто така, ако нема продавач и нема кој да ни го продаде производот, и оваа продавница е осудена на пропаст.

Значи, за да имаме успешна продавница, потребни се две целини, производи како и Продавач.

Во нашиот пример Онлајн, Продавачот е Содржината која ја креираш со помош на WordPress, додека пак Производите наредени на рафтовите е WooCommerce – Shoping Cart софтверот.

Сега некој ќе праша, па во Веро нема Продавач, сам си ги земам производите, каде е тука Содржината? Значи ли тоа дека има успешна продавница без Содржина, односно, без една целина – Продавачот?

Мојот одоговор е дека и во Веро има Продавачи, но малку е модифициран системот на креирање Содржина. Ако сте ги забележеле промоторките во Сабота и Недела на самиот влез во Веро, на штандовите како вршат презентација на најновите производи, тоа се „Продавачите кои креираат Содржина“.

Но, во секоја друга продавница ве пречекува Продавач со „Повелете“, а вие му одговарате „Само разгледувам“:))

Опис на Производот

Важноста за креирање на производите е голема, тоа според мене е она што би требало да г потикне купувачите да ги купат производите. Но, има мало недоразбирање кое се јавува. Тоа се јавува од можноста на WooCommerce или било кој сличен софтвер да се креира и некоја минимална содржина за производите. Тоа најчесто се прави во делот на:

 • опис на производите или Product Description.

Тука има можност да се внесе по некоја маркетинг порака за производот, но ако ги одвоиме целините CMS, втората Shopping Card, излегува дека ние пробуваме да креираме содржина во погрешен дел, односно во делот каде треба да ги редиме производите на рафтовите.

На овој начин ја губиме моќта на CMS системите и бенефитите од користењето на ваков софтвер за администрирање на содржината. Но, за ова во следната статија.

6 комбинации

Според, едноставниот пластичен пример, за подобро разбирање на Онлајн Продавницата и каде спаѓа креирањето на содржината, а каде влегува делот со производите излегува дека има 6 комбинации:

 1. Лошо нареден Рафт – Нема Продавач
 2. Лошо нареден Рафт – Лош Продавач
 3. Лошо нареден Рафт – Добар Продавач
 4. Добро нареден Рафт – Нема Продавач
 5. Добро нареден Рафт – Лош Продавач
 6. Добро нареден Рафт – Добар Продавач

Поточно постојат 16 комбинации но другите се бесмислени. Кога креираш Електронска Продавница нема опција да искреираш без Рафтови:)) Инаку треба да се стремиш да направиш Електронска Продавница од 6-от тип.

Да разгледаме пример кога нема Продавач:

Овој тип е да креираш Електронска Продавница и само да ги наредиш прозиводите, а да не си свесен дека ти фали еден цел дел, а тоа е Продавач. Да не настане забуна, не велам дека и овој тип на продавница нема да продаде некој производ, особено ако изгледот е ок, и сите производи пажливо се внесени, а во исто време се рекламирани, оптимизирани за пребарувачите итн. Мислам, дека многу повеќе би се продавале доколку поставиш и продавач, а тоа би било содржината која ја креираш за своите производи.  Copywrite маркетинг пораки, Блог статии, Видео презентации, кратки упатства, сведоштва од други корисници, итн.

Вториот е да креираш Електорнска Продавница со двете целини, и да креираш рафтови со прозиводи и да имаш Продавач – Содржина. Ова е здрава основа за добар Успех на твојата Онлајн продавница.

Рафтови

Што би биле рафтоивте пресликани во Онлајн светот? Па тоа се категориите, како ги категоризираш производите, како ги тагуваш, во какви подгрупи ги делиш, навигацијата, менијата, дали лесно се наоѓаат итн. Јасно е дека, ако имаш добра категоризација посетителите лесно ќе ги пронаоѓаат производите итн. На почетокот напоменав, дека на Амазон има над 250 милиони производи. Овде круцијален момент е лесното пронаоѓање на производите, затоа категоризацијата е многу битна.

Прозиводите

Внесување на еден производ во Електронската Продавница не е лесен процес и одзема повеќе време. Овде мислам на правилно внесување. Што значи тоа правилно?

Кога ќе земеме една блуза на пример во Офлајн Продавница, таа има етикета. На неа пишува состав, од кого е произведена, и други атрибути како цена, дали има попуст итн. Исто така, во Офлајн Продавница можеш да ја опипаш, да го почувствуваш материјалот, ако ти се допаѓа да ја пробаш.

Но Оналјн последниве делови не можеш да ги направиш. Но што можеш да направиш? Можеш да ги внесеш сите податоци од етикетата. Можеш да внесеш неколку 4 до 5 слики од сите можни страни во висока резолуција. Да ставиш Зоом за одблиску да може да се види материјалот, да се внесе Опис на прозиводот, да се внесат цените боите величините, достапни, да се внесат количините во магацин, дали е поврзан со други производи , дали го има во различни варијанти итн.

Нормално да се внесат насловите, заглавијата краток, опис, подолг опис, дали има некој поклон со овој производ, Upsell, Cross Sell и ред други работи.

Исто треба да се оптимизира за Пребарувачите, па уште параметри треба да се внесат. Кога ќе се претвори во време, за едне прозивод може најоптимално, доколку се спремни сликите да се потроши време од 30 мин. до 1 саат.

[ois skin=”2″]

Можеш да нé пронајдеш на Facebook, Twitter, G+.
[avatar user=”ivildev” align=”left”]Author Goce Stojanov

Сподели ја статијата:

8 типа на Фејсбук Цели кои можеш да ги одбереш за следната твоја Кампања

Facebook ObjectivesНа Фејсбук можеш да се рекламираш на точно оние луѓе со кои сакаш да се поврзеш. При рекламирањето дефинираш буџет и забавата може да почне. За да биде поинтересно Фејсбук има креирано пријатна околина да следиш како се трошат твоите пари :).

Шала на страна, преку менаџерот за реклами можеш да следиш како ти иде со рекламирањето, така што ако ги исполнуваш зададените цели можеш да продолжиш со инвестирањето во рекламирањето кое може да ти донесе голем успех.

Фејсбук Цели на Рекламата

 

Најпрвин треба да одлучиш која е твојата цел. Што е цел? Тоа е она што сакаш луѓето да го направат откако ќе ја погледнат твојата реклама. На пример, повеќе лајкови за твојата Фесјбук Страна. Откако ќе ја одбереш целта и креираш реклама за таа цел, резултатите ќе можеш да ги следиш во „Менаџерот за Фејсбук Реклами“. Таму можеш да увидиш дали твојата реклама ги исполнува зададените цели.

Можеш да одбереш од следниве Фејсбук Цели и се појавуваат како опција на самиот почеток при креирање на Фејсбук реклама:

 1. Повеќе посети на твојот Вебнсајт: Да доведуваш посетители кон твојот Вебсајт
 2. Поголема Вебсајт Конверзија: Да промовираш Конверзија за твојот Вебсајт. (За ова е потребно да се внесе Пиксел за Конверзија (JavaScript код) на една од страните на твојот Вебсајт.)
 3. Промоција на Статија од Фејсбук Страната
 4. Повеќе Лајкови на твојата Страна
 5. Инсталација на Апликација: Натерај ги луѓето да ја инсталираат твојата апликација
 6. Ангажирање со апликација: Натерај ги луѓето да ја користат твојата апликација
 7. Креирање на понуда: Креирај понуда за луѓето да ја набават во твојата продавница.
 8. Пријавување за Настан: Зголеми го учеството на твојот Настан

 

Резултати

 

Можеш да ги следиш перформансите во споредба со целите кои си ги избрал во апликацијата на Фејсбук која е бесплатна за користење и следење на Фејсбук кампањите кои ги креираш при рекламирањето „Фејсбук Менаџер за Рекламирање“ во делот Резултати и колоната за „Трошоци“.

Резултати: Колкав е бројот на акции кои резултирале од твојата кампања кои се поврзани со одбраните цели.

Трошоци: Трошокот од секој резултат за целите кои ги одбра. На пример, колку е трошокот од клик, или пак од зададената конверзија.

Сеуште може да се прави кампања од стариот тип каде не мора да одбереш цели, но во Power Editor апликацијата.

На кого ќе се прикаже

 

Според Фејсбук, твојата реклама ќе биде оптимизирана да се прикаже на оние луѓе кои најверојатно би преземале акција. На пример ако направиш кампања да се симне некоја апликација таа ќе се покаже на луѓе од твојата целна група кои најверојатно ќе ја инсталираат апликацијата. Најверојатно, на оние луѓе кои претходно инсталирале многу апликации, јас ова така го сфаќам.

Наплата од Импресии

 

Ако не одбереш во посложените опции, наплаќањето ќе биде од импресии. Односно, секогаш кога ќе се прикаже твојата реклама, наместо од резултат. Ако е така Фејсбук ќе се потруди да ја прикаже на оние луѓе кои најверојатно се најдобри кандидати за да преземат акција со твојата реклама.

Заклучок

 

Фејсбук има огромна публика и може се подетално да се одбере целната група, односно публиката која тебе ти треба. Можеш да започнеш да се рекламираш со малку средства и да видиш како тоа изгледа, пример 1$ дневно.

[ois skin=”BlogPostPageEbook”]

Доколку имаш проблеми, слободно побарај не, ние ќе ти помогнеме за креирање на Фејсбук кампања која ќе биде оптимизирана за исполнување на твоите цели.

Можеш да нé пронајдеш на Facebook, Twitter, G+.

[avatar user=”ivildev” align=”left”]Author Goce Stojanov

Сподели ја статијата:

Имаш посетители кои само разгледуваат? Прочитај што со нив…

visitor_customerКако што во офлајн светот има луѓе кои само поминуваат покрај излози и разгледуваат, така и твојот Вебсајт има посетители кои само разгледуваат.
Повеќе од посетителите на твојот Вебсајт не се спремни да купат првиот пат кога ќе го посетат твојот Вебсајт. Особено, ако во прашање се скапи производи или решенија, или се работи за бизнис понуди, каде циклус на купување е долг и сложен и бара повеќе одлуки.

70% од твоите посетители ќе купат од тебе или од твојата конкуренција. Само 5% од нив се спремни да купат веднаш. Што треба да направиш со другите 65%?

Шансите да те заборават и да отидат кај конкуренцијата, кога ќе дојде време да купат, се големи, освен ако не ги потсетуваш што можеш ти да направиш за нив и како можеш да им го решиш проблемот кој го имаат.

Ако спроведуваш ефективна онлајн маркетинг стратегија и ги потсетуваш на тебе, голем дел од нив ќе купат од кај тебе во иднина.

Ако ги ангажираш посетителите и откога ќе го напуштат твојот Вебсајт, со тоа што ќе им понудиш корисна содржина, ги зголемуваш шансите да се вратат кај тебе кога ќе бидат подготвени да купат. На овој начин, наместо да изгубиш потенцијален корисник, ќе останеш поврзан со него, ќе те запамти и ќе може да изградите квалитетен однос базиран на вредности.

Како да комуницираш и како да негуваш однос со нив кој на крај ќе резултира со продажба? Кој маркетинг метод да го користиш?

Дај му на посетителот вредна содржина од која ќе има корист, дури и ако тој никогаш не стане твој корисник.

 • Докажан начин кој најчесто се користи е е-мејл маркетинг. Постави форми за зачленување на твојот Вебсајт кои лесно се наоѓаат, секаде каде што им нудиш бесплатна содржина. Сегментирај ги корисниците според содржината која што ги интересира. На тој начин ќе изградиш листи на интересенти, на кои редовно ќе им испраќаш вредна содржина, според нивните интереси. Тие ќе бидат нетрпеливи да ја читаат содржината која им ја испраќаш. На тој начин, ќе изградиш доверба и ќе им помогнеш да те запознаат, две битни работи кои ќе ти помогнат посетителите да посакаат, подоцна, да станат твои клиенти.
 • Покрај тоа, можеш да користиш Маркетинг преку Содржина. Да им нудиш константно нова содржина преку Блог, која ќе ги запознава со проблематики од твојата област, твојот начин на работа и твоите производи и на кој начин може тоа да им помогне. Така, подобро ќе те запознаат и многу е веројатно да најдат решение за некој нивни проблем и да ти станат клиенти.
 • Со Маркетинг преку Социјални медиуми можеш твојот бизнис “да го претвориш во личност” и да го поврзеш со потенцијални корисници кои постојано ќе ги потсетуваш дека си тука присутен. Тие ќе можат да комуницираат со тебе, кога и да им треба тоа и на тој начин да изградиш однос на база на доверба. Така, кога ќе дојде времето да се одлучат да купат, секако дека ќе ги имаат во предвид твоите производи или сервиси.

Но, не заборавај дека крајната цел е да ги продадеш твоите производи или сервиси. Не се плаши да продаваш на твојата листа. Веќе си им дал вредна бесплатна содржина. Ако на некого не му се допаѓа тоа што вклучуваш продажни пораки дозволи му да го откаже членството или да престане да те следи.
Подобро е да имаш помала листа со корисници кои ги ценат твоите продажни пораки и евентуално ќе купат нешто, отколку долга листа која добива квалитетна бесплатна содржина, а е навредена што се обидуваш да продаваш и никогаш нема да купи.

[ois skin=”BlogPostPageEbook”]

Дали ги задржуваш посетителите на твојот Вебсајт? Дали им нудиш бесплатна содржина која им користи?
Напиши во коментари.

Можеш да нé пронајдеш на Facebook, Twitter, G+.

[avatar user=”iviladmin” align=”left”]Author Ivana Stojanova

Сподели ја статијата:

Кои се целите и задачите на твојот Вебсајт?

Вебсајт ЦелиЕден од предизвиците кога се изработува Вебсајт е како да го развиеш да комуницира со посетителите: што твојот Вебсајт ќе прави и за кого е наменет.

Ќе заштедиш и време и пари со фокусирање на 2 клучни прашања на самиот почеток на Веб проектот:

 • Каква корист ќе имаат посетителите (корисниците) од твојот Вебсајт?
 • Каква корист ќе има твојот Бизнис од Вебсајтот?

Типична намена на Вебсајт може да биде:

 1. Маркетинг- промовирање на тоа што го работиш или на продукти и сервиси кои ги нудиш
 2. Продажба – продавање на твоите продукти или сервиси
 3. Бизнис поддршка – давање на поддршка на корисниците
 4. Едукација и информирање
 5. Заедница – развивање на форум или заедница

Главно прашање е зошто овој Вебсајт да се направи воопшто?

Немој да гo прескокнеш дефинирањето на целите и задачите на твојот Вебсајт. Многу често луѓето преминуваат директно на креирањето на Вебсајтот.

Целите и задачите треба да се точно определени и треба да опишуваат мерливи акции кои можеш да ги мериш и да вадиш извештаи врз нивна основа.

Бизнис Цели – Што му е потребно на твојот Бизнис?

Најнапред размисли за твоите Бизнис или организациски цели – како твојот Вебсајт ќе му помогне на твојот Бизнис? Дали целта е да продава, информира дава поддршка, промовира, едуцира? Еве примери за бизнис цели:

 • Ние сакаме Вебсајтот да … .продава продукти или сервиси
 • Ние сакаме Вебсајтот да … .го зголеми бројот на потенцијални клиенти
 • Ние сакаме Вебсајтот да … .да ни заштеди пари, со тоа што луѓето ќе го користат нашиот Вебсајт наместо како до сега
 • Ние сакаме Вебсајтот да .. .ги информира луѓето за она што го работиме итн.

Не знаеш што може да се подобри на твојот Вебсајт?

Можеш да нé пронајдеш на Facebook, Twitter, G+.

[avatar user=”ivildev” align=”left”]Author Goce Stojanov

Сподели ја статијата:

Зошто да тестираш иста вебстрана во две варијанти: кој е победникот?

ab_testing_faceАко сакаш да го зголемиш бројот на конверзии, а не знаеш што треба да промениш на твојот Вебсајт, можеш да тестираш иста вебстрана во две варијанти- со промени на различни елементи (текст, боја, слика, форма за логирање) – и да видиш која дава подобри резултати.

Начини на експериментирање

Првиот начин е А/Б тестирање – односно, креираш 2 страни со единствена промена на елементот за кој сакаш да го направиш тестирањето и потоа ги следиш резултатите. На крај, ќе ја задржиш онаа срана која ќе има подобри резултати, односно, каде што степенот на конверзија е поголем.

Друг начин за тестирање на промени е Тестирање на повеќе варијанти (Multivariate Testing). На овој начин, тестирањето предвидува промена на повеќе елементи одеднаш на страната која сакаш да ја истестираш. Исто како и кај А/Б тестирањето, со следење на резултатите ја одбираш онаа страна кај која степенот на конверзија е поголем.

Вториов начин на тестирање има и предност и недостаток во однос на првиот.
Предноста е дека можеш да промениш повеќе елементи и да ги тестираш и да тестираш два тотално различни дизајни. Но, тоа може да биде и недостаток затоа што нема да знаеш точно која промена влијаела на зголемувањето на конверзијата.
Исто така, може да ти одземе повеќе време да ги направиш промените во однос на тоа да направиш само една промена, и да нема подобрување на степенот на конверзија.

Бенефитите на експериментирањето

Кој од начините и да го одбереш за да тестираш промени за зголемување на конверзијата, целта е на крај да добиеш:

 • подобрување на твојот производ или сервис,
 • зголемување на конверзијата
 • зголемување на приходи од Вебсајтот.

Исто така, нема потреба никоја идеја да ја отфрлаш. Сé може да се истестира. А, важните одлуки за тоа како да изгледаат страните на твојот Вебсајт, ќе ги донесеш врз база на искуството на посетителите, а не на нечиј инстинкт.
ABtesting_gray

Сепак, не треба секогаш да се очекуваат резултати веднаш, туку треба да се остави да помине време до конечната одлука или, пак, да се направат тестирања за истите промени во различни периоди за да се донесе вистински заклучок.
Стратегијата со тестирања не е лесна и може да биде долготраен процес затоа што на почеток може некоја промена да не даде резултати, но на долгорочен план да биде пресудна за развојот на бизнисот Онлајн.

Можеш да нé пронајдеш на Facebook, Twitter, G+.

[avatar user=”iviladmin” align=”left”]Author Ivana Stojanova

Сподели ја статијата: